Cross device banners zoals de interscroller, interstitial, superheader en takeover

Naast de veelvoorkomende IAB bannerformaten die zowel op desktop, tablet en/of mobiel (cross device) kunnen draaien ontwikkelen we als creative studio ook speciale Rich Media formaten zoals de interscroller, interstitial, superheader en takeover die cross device ingezet kunnen worden met behoud van maximale impact!

Wat is een Cross device campagne?

Een cross device campagne in de display advertising wereld is een bannercampagne die tegelijkertijd op zowel desktop en/of tablet en/of mobiele devices draait. Dat je tegenwoordig cross device banners en campagnes nodig hebt begrijpen de meeste adverteerders. Je wilt tenslotte je doelgroep op alle devices kunnen bereiken die ze bezitten (de uitgezonderde doelgroepen uitgesloten). Je kunt cross device campagnes opzetten waarmee je iedereen bereikt, maar je hebt ook cross device banner formaten waar je verder op de pagina meer over leest.

DSlab kan je als gespecialiseerd creative studio perfect helpen banners te ontwikkelen per device, maar tegenwoordig heb je met HTML5 ook banners die zich aanpassen aan het device. Zo heb je responsive banners, maar ook (Rich Media) banner formaten die bijvoorbeeld 3 formaten ingebouwd hebben. Zo leest de advertentie uit op welk device deze wordt geladen en laten dan 1 van de 3 versies zien (vaak desktop, tablet en mobiel versies). Zelf zijn we geen fan van responsive banners, omdat deze nooit in elke verhouding perfect kunnen zijn en door een rare indeling kun je minder professioneel en kwalitatief overkomen met je merk.

Responsive Cross Device banners zoals de Interscroller

Een van de Cross Device banner mogelijkheden zijn banners die zich positioneren en schalen afhankelijk van het formaat waarin de banner getoond moet worden. Deze technieken worden vooral gebruikt voor beeldvullende formaten (of 100% in de breedte, maar wel een vaste hoogte) waarbij iedere computer, tablet en mobiele telefoon weer net wat andere afmetingen heeft. Voorbeelden hiervan zijn de Interscroller, Midscroller, Header, Footer, Floor Ad en de Interstitial.
Wij zijn overigens geen voorstander van de responsive IAB banners zoals de Google responsieve display-advertenties waarmee je met één creatie alle IAB formaten kunt vormen. Lekker makkelijk, snel en goedkoop, maar via het standaard systeem onmogelijk goed te krijgen voor ieder device en op die manier kun je nooit het maximale uit je banner campagne halen.

Cross Device 3-in-1 banners zoals de Superheader

Een andere vorm van Cross Device is de 3-in-1 banner waarbij er 1 creatie wordt ingezet voor alle devices, maar de creatie zelf kijkt op welk device deze draait en aan de hand daarvan de juiste vorm aanneemt.
Deze vorm van creatie is niet perse goedkoper voor het ontwikkelen van de banner, maar hiervoor wordt de inzet van een banner wel een stuk eenvoudiger en daarmee sneller / goedkoper.
Onthoudt ook dat deze vorm van Cross device ads vaak alleen mogelijk is bij premium inkoop.

Cross Device display campagnes

Last, but not least; Cross Device campagnes. De term Cross Device is hot, maar dat wil niet zeggen dat een Cross Device banner perse de beste oplossing is. Vaak is een Cross Device campagne waarbij er per device een formaat wordt ontwikkeld veel effectiever. Op deze manier heb je alle controle over de inzet, maar je kunt de banner ook perfect afstemmen op het device. Zo werkt swipen voor mobiel en tablet super, maar voor desktop is de functie niet altijd handig. Ook heb je op desktop nét wat meer tijd om met een gave animatie de Call To Action te laten zien terwijl je op mobiele devices snel moet zijn, omdat kijkers er anders al voorbij kunnen scrollen.

Cross device banner formaten 2024

Cross device banners zijn er in vele vormen en maten, want in principe is een standaard IAB banner zelfs cross device inzetbaar. Als je echt impact wil maken raden we aan om cross device Rich Media banners in te zetten zoals:

  • Cross Device Interscroller / Scroller (en Midscroller)
  • Cross Device Superheader
  • Cross Device Interstitials (zoals met een expandable banner naar interstitial)
  • Marktplaats HPTO XXL
  • Cross Device (Home) Page Takeovers
  • DPG Full Impact BE

Prijzen om Cross Device ads te laten maken?

Een Cross Device banner (zoals een Interscroller of Interstitial) laten maken kost in de meeste gevallen tussen de € 678,75 en € 1.380,00 maar omdat er zoveel verschillende formaten zijn kan dit nogal uiteenlopen. Een Cross Device Takeover kost natuurlijk nog veel meer, want deze bestaat vaak uit een desktop takeover + een schaalbare header + een flinke reeks aan IAB formaten. Voor een nauwkeurige prijs kun je het beste een offerte opvragen voor dat specifieke formaat.

Hoe lang duurt het om Cross Device ads te maken?

Een Cross Device banner kost gemiddeld 7 werkdagen om te ontwikkelen vanaf het moment dat de offerte getekend is, de materialen bij ons binnen zijn en de briefing helder is. In spoedsituaties kan het soms zelfs in 3 werkdagen. We werken met een designfase met tussentijdse goedkeuring en uitwerkfase waarin we de definitieve creative(s) bouwen.

Bosse Zaal account manager bij creative studio DSlab

Bosse Zaal
Product expert & Account Manager

Brainstorm of offerte?

Laat ons je als creative studio helpen jouw product of merk met impact aan je doelgroep te laten zien. Wil je samen sparren over een mogelijke opdracht, heb je een dosis inspiratie nodig of wil je direct een offerte? Bosse helpt je graag op de manier die het fijnste werkt voor jou. Een video call, fysieke afspraak, mailconversatie of telefoontje zijn allemaal goed!

Schrijf je in voor de inspiratie updates mailing!

Ontvang enkele keren per kwartaal een innoverende inspiratie update per email met gave cases, nieuwe technieken/formaten, slimme tips en nog veel meer!