Wat zijn Advergames, Playable ads en Gamification?
Advergames zijn HTML5 banners met een spel element verwerkt in de advertentie. De bewegende elementen van het spel trekken de aandacht, maar wanneer het spel relevant is voor jouw doelgroep én aansluit bij je product of dienst lok je ook echt een moment van doen uit. Dit moment van doen blijft simpelweg beter hangen bij je doelgroep dan alleen kijken. Voor IEDER merk, product of service is een relevante game te verzinnen, want een game is meer dan een spelletje. Een spel element kan de kijker je product of dienst al laten ervaren, zie het als een voorproefje.
DSlab kan Advergames ontwikkelen in vele vormen en maten en in allerlei banner formaten. Sommige partijen verkopen bijvoorbeeld een “memory ad” wat bij hen een specifiek formaat is, maar in principe kunnen wij een memory game in iedere denkbare HTML5 banner maken. De belangrijkste eis om deze Advergames ook echt te kunnen gebruiken is dat het advertentie platform waarmee ze worden ingezet interactie toestaat. Belangrijk: kies niet voor een Advergame omdat “de rest het ook doet” of omdat “het hip is”! Het moet wel een nuttig doel hebben en passen bij je campagne doelstelling.
Mobiele HTML5 advergames
Zowel voor mobiel als desktop zijn effectieve advergames te ontwikkelen, maar per device type moet wel rekening worden gehouden met een aantal zaken. Zo kunnen mobiele advergames gebruik maken van technieken zoals touch, drag and drop, swipe, de gyrometer en de accelerometer om interactie uit te voeren met de banner. De interactie met een advergame kan hierdoor nog fysieker worden gemaakt, omdat je je mobiel op en neer kunt bewegen om iets in een spel gedaan te krijgen. Deze technieken zijn overigens niet toegestaan in alle advertentie systemen dus onderzoek goed wat je wensen zijn en via welk systeem je gaat adverteren.
Naast de technieken die voor mobiel beschikbaar zijn moet je rekening houden met een langzamere internetverbinding van een mobiele telefoon of tablet (zonder wifi). Hierdoor raden we altijd aan een relatief simpele mini game te ontwikkelen en snel tot een doorklik moment te komen naar een landingspagina waar bijvoorbeeld een uitgebreidere game gespeeld kan worden.
Voorbeeld van een mobiele banner met HTML5 mini game Bekijk deze case!
Zo generiek als een memory spel kan veel impact maken. Bekijk deze case!
Desktop HTML5 playable ads
Waar technieken als touch (op de meeste) desktops niet beschikbaar is ontwikkelen we hier vooral advergames die interactief zijn met de muis en het toetsenbord. Onthoud dat je met de muis natuurlijk naast klikken ook kunt swipen en slepen.
Doordat de doelgroep op een desktop vaak sneller internet heeft is de limiet in bestandsgrootte hier vooral de limiet van het advertentiesysteem waar je mee gaat adverteren. Echter raden wij aan voor een licht gewicht advergame te gaan, zodat deze snel laadt op elk device.
Om zo effectief mogelijk te blijven is een volledige game vaak geen optie, maar een (uitgebreide) minigame wel. Je wil ook juist dat de doelgroep op een leuke manier kennis met je product of dienst maakt en daarna door klikt naar de landingspagina voor het beste resultaat.
Mini game banners onder de 150kb!
Vaak wordt gedacht dat een advergame of (mini)game banner alleen mogelijk is in de duurdere Rich Media campagnes, maar zelfs onder de 150kb (of soms zelfs 100kb) kunnen wij een mini game voor je ontwikkelen die ook via programmatic advertising kan draaien. Onthoud wel dat de graphics basic moeten zijn en er niet teveel elementen of verschillende scènes in een banner kunnen.
Om deze reden raden wij bij advergames met deze limitatie vaak vooral aan voor desktop, omdat interactie met de muis of het toetsenbord over het algemeen het lichtste is.
Een mooi voorbeeld van playable ads binnen Google Ads Bekijk deze case!
Voorbeeld hoe een mini game in een APTO kan worden verwerkt.
Game Page Takeover
We krijgen wel eens de vraag of een HTML5 minigame mogelijk is in een page takeover en ja, natuurlijk is dat mogelijk! Takeovers ondersteunen bijna altijd interactie en de bestandsgrootte limiet is aardig hoog waardoor er genoeg mogelijkheden zijn voor een game.
Bij een takeover moet je er wel rekening mee houden dat ondanks een page takeover één geheel lijkt het wel 3 losse creatives zijn. Hierdoor is het veel complexer als je een advergame wil laten ontwikkelen waarbij de game verdeeld is over de skins en de Header of het Billboard / Pushdown. Complex betekent in dit geval een flinke extra kostenpost (als het überhaupt mogelijk is). Het beste plaats je de mini game dus in slechts één creative waarbij we het Billboard of een Push Down aanraden, want deze staat ongeacht je resolutie altijd goed in beeld.
Interactieve Video als spelelement
Door video edit en HTML5 interactie skills te combineren ontwikkeld DSlab regelmatig interactieve video banners waarmee we een soort spelelement kunnen creëren. Zo kunnen we een bestaande video opsplitsen in delen en de kijker door middel van interactie (klikken, drukken, swipen, verslepen) triggeren om de video verder af te laten spelen. Hierdoor is er niets anders nodig dan een bestaande video met bruikbare scenes. Een extra voordeel aan een interactieve video game advertentie is dat het geluid aan gezet mag worden wanneer er interactie wordt uitgevoerd waardoor de muziek of voice overs uit je video te horen zijn.
Naast interactie op basis van cliffhangers of interactie momenten kunnen we ook een keuzemoment maken waarbij de doelgroep moet kiezen voor optie A of optie B. Vervolgens speelt er een video vervolg af gebaseerd op je keuze. Heb je twee video’s dan is dit helemaal makkelijk op te zetten, maar zelfs met 1 (lange) video kunnen wij 2 edits maken die passen bij de keuze die de doelgroep maakt.
Gaaf voorbeeld hoe je met video een game ad kan maken. Bekijk deze case!
Generieke playable ads zoals memory
Omdat we regelmatig de vraag krijgen om een advergame te ontwikkelen, maar klanten soms niet weten wat voor game ze willen maken we ook generieke mini games. Minder uniek, maar vaak wel iets goedkoper om te ontwikkelen en zeker niet minder leuk. Denk hierbij aan spellen als een Interactieve Multiple Choice Quiz, een Memory game, een Slice game (zoals een Fruit Ninja variant), een vangspel (catch it), een 50-50 keuze spel, een spel waarbij je een animatie op exact het juiste moment moet pauzeren om of een running / avoid game. Er zijn natuurlijk nog veel meer opties dus voel je vrij om jouw idee aan ons voor te leggen.
In-banner demo game
Of je nu een mobile game, een console game of een browserspel hebt ontwikkeld, wij kunnen een mini demo van je spel verwerken in interactieve HTML5 banners. Hiermee kun je op interactieve wijze je doelgroep overtuigen je spel te kopen, downloaden en/of spel.
Wel zijn banners gelimiteerd in bestandsgroottes, graphic kwaliteit en type interactie waardoor de game mechanics misschien niet zo flashy, smooth en goed kunnen zijn als in de echte game. Naast dat we dit kunnen vermelden kan het ook gebruikt worden als call to action als “Speel de échte game met hoge kwaliteit graphics”
Playable ads en Advergames met Google Ads
Ja je leest het goed! Zelfs met Google Ads, een van de meest gebruikte advertentie systemen met vrij veel banner creatie limitaties, is een playable ad ontwikkelen mogelijk. De belangrijkste limieten hiervoor zijn dat de banner maximaal 150kb mag zijn en je alleen interactie kunt uitvoeren met de muisbeweging (en niet met klikken, want elke klik binnen een Google Ads banner is automatisch een doorklik naar de landingspagina). Dit betekent ook dat mini games voor Google Ads eigenlijk alleen geschikt zijn voor desktop en niet voor mobiele telefoons of tablets.
Tip: je kunt natuurlijk wel op mobiele devices de kijker lokken door een soort mini game preview te laten zien en als de kijker daar op drukt deze door gaat naar de landingspagina waarop bijvoorbeeld een uitgebreidere game of uitleg te vinden is.
Wil je toch via Google adverteren, maar heb je meer nodig dan 150kb en alleen muisbeweging interactie? Zet je campagne dan in met Google Display & Video want hierin zijn de mogelijkheden veel groter.
Inzetbaarheid advergames en playable ads
De allerbelangrijkste eis om een advergame te kunnen draaien is dat de advertentie systemen interactie toestaan. De mate waarmee interactie is toegestaan bepaald de game mechanics en soms zelfs op welke devices het wel en niet kan (denk aan Google Ads die alleen muis volg interactie toestaat).
Daarnaast zal de kb limiet belangrijk zijn om te kijken hoe uitgebreid een game kan zijn in elementen en scenes.
Verschil Advergame, Playable Ad en in-banner game
We komen veel verschillende termen tegen op het internet, maar eigenlijk komt het allemaal op hetzelfde neer. Een display banner met HTML5 technieken die door middel van interactie een soort spel elementen hebben. Ongeacht de naam, wij kunnen een gaaf spel concept bedenken voor ieder product en iedere branche. Denk je een merk te hebben dat écht niet aansluit bij een mini game? Daag ons uit en laat ons vrijblijvend een gaaf concept bedenken.